Arı Felci

ARI FELCİ ( PARALİZ )

Dünyanın arıcılık yapılan birçok yerinde görülmektedir. Virüsi bir hastalık olup ilk defa Amerika’da 1809 yılında Huber’in yazdığı makalede, hastalık bütün ayrıntıları ile tarif edilmiştir. Daha sonra Burnside 1933, hastalıklı arılardan aldığı virüslü materyali, sağlıklı arılar üzerine püskürterek onlarda da aynı klinik belirtilerle, ölüm olaylarının şekillendiğini gözlemiştir. BAILEY, GIBBS ve WOOD 1963, hastalığa yakalanmış ergin bal arılarında, arı felcine neden olan virüsü izole etmişlerdir. Etken virüs, 30-65 u ölçülerinde olup, elipsoid şeklindedir.

Semptomlar: Virüs tarafından oluşturulan arı paralizi ılıman iklimli yerlerde daha yaygın olarak bulunur. Ergin arılarda, kanatlar açık, sarkık ve titrer vaziyette semptomlara neden olur. Arıların uçma yeteneği kaybolur. Arılara kümeler halinde, arılık önünde, toprakta sürünürler. Kovandaki arılar ise, yavrulu çerçevelerin üst kısmında toplanır.

Kovana duman verildiği zaman, hasta arılar yerinden kıpırdamazlar. Bal ve midesindeki sıvı dışarı atılmadığı için karınları şişkindir. Kronik felçli arının, şişmiş olan bal kesesi, abdomenin gerilmesine neden olur. Önemli klinik belirtide, felçli arıların vücut kıllarının dökülmesi, arıların karınlarının koyu renkte parlak veya yağlı olmasıdır. Tüyler olmadığı için, karın normalden daha küçük gözükür. Uçuştan gelen felçli arılar, sağlıklı işçi arıların hücumuna uğrar ve kovana sokulmazlar. Dışarıda 1- 2 kalan bu arılarda titremeler başlar ve 150-200 tanesi bir arada kovanda ölürler. Sıcak ve kurak havalarda hastalığın şiddetinde artma görülür.

Bulaşma: Bulaşmanın nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Bütün arı hastalıklarında olduğu gibi arı, paralizinde bulaşmasının besin alışverişi ile meydana geldiği sanılmaktadır.

Arı felci genellikle arıcılar tarafından, zirai mücadele ilaçlarından ileri gelen zehirlenmelerle karıştırılmaktadır. Hasta arıların sakin, sinirsiz olmaları ile zehirlenmelerden ayırt edilebilir.

Tedavi: Arı felcinin kontrolü için herhangi bir ilaç mevcut değildir. En iyi tedavi yolu, ana arının yenilenmesidir. Yapılan gözlemlerde, ana arısı yaşlı olan, arı ailelerinde felç belirtisinin daha yaygın olduğu görülmüştür. Hasta kolonilerin ana arılarını hemen değiştirmek, hastalıktan ileri gelecek kayıpları önlemek için iyi bir tedbirdir. Bununla beraber, Biomycine adlı bir antibiyotiğin şurupla verilmesinden iyi sonuçlar alındığı bildirilmektedir.

 Arı felcine yakalanmış arı.